Hozzávalók:
- 2,5-3 kg kovászolnivaló uborka
- egy kis fej káposzta
- só
- 1 fej fokhagyma
- 1 csokor kapor
- 1 nagy, vastag szelet kenyér
- langyos víz
A kovászos uborkát napos, meleg időben készítjük
Az 5 literes üveg aljára a csokor kapor felét beletuszkolom, az uborkákat, ha nagyobbak, hosszában bevágom 2X, ak isebbeket nem bántom. Az ubikat a kép alapján függőlegesen az üvegbe állítom. Rászórom a sok-sok gerezd fokhagymát, a tetejére cikkezem a kis fej káposztát, a kapor másik felét, az üveg nyakához befeszegetem a kenyeret és felönötm annyi sós vízzel, amennyi a kenyérig ér. Akkor jó a sós víz, ha kóstolásra kicsit sósnak tűnik. Később pontosítom a mennyiséget (konkrétan majd nyáron).
A tetejére teszek egy kistányért. Az egészet egy tálba teszem, mert kifuthat és 4 napra napos helyre állítom. Az elején ilyen szép tiszta, aztán bezavarosodik, nem kell megijedni, ez így van rendben.
4 nap után kiveszek egy ubit és megkóstolom. Ha jó, jól záródó tálakba adagolom és a továbbiakban hűtőben tartom. Addig a két napig, amíg el nem fogy:)