No! Mindenképpen lepényt szerettem volna készíteni és sokat kutattam a megfelelő recept után, de sajnos nem találtam az igazira. Végül egy recept-hibrid született, innen-onnan-fejből.
Lássuk:
Hozzávalók:
A tésztához:
- 300 g finomliszt
- 150 g Rama
- 1 tojás
- kb. 8 ek víz
- 1/2 kk só
A töltelékhez:
- 30 dkg gomba
- 1 db kisebb cukkini
- 1 fej vöröshagyma vagy egy csokor újhagyma
- 3-5 gerezd foghagyma (ízlés szerint)
- 1 kis pohár tejföl vagy tejszín
- 1 tojás
- só, bors
- 10 dkg reszelt trappista sajt.
Egyébként a feltét hozzávalói, ill. az arányok szabadon variálhatók.
Elkészítés:
1. A sütőt begyújtom 180 fokra
2. A vajat elmorzsolom a liszttel és belekeverem a többi hozzávalót. Gyorsan kell dolgozni vele. Ha kész, kivajazott piteformába (nekem sima, kapcsos tortaformában készült) nyomkodom, úgy, hogy pereme legyen és beteszem a sütőbe, kb. 10 percre.
3. Apróra vagy vékony szeletekre vágom a hagymát, a cukkinit nagylyukú reszelőn csíkokra reszelem, a gombát felszeletelem.
4. A cukkinit besózom és állni hagyom, majd kinyomkodom.
5. Olajon megpárolom a hagymát, a kinyomkodott cukkinit, majd, ha ez már majdnem krémes állagú, hozzáteszem a gombát és a fokhagymát. Sózom, borsozom és elpárolom a levét.
6. A tejfölbe belekeverem a tojást, só, bors és az elkészült párolt zöldségekre öntöm, összekeverem.
7. Az elősütött tésztára halmozom. Opcionálisan mehet rá reszelt sajt (én imádom) és megy a sütőbe, míg a teteje szép barna lesz. Azért a tűpróbát ajánlom. Nekem kb. 25 perc alatt lett kész.
Tortaként szeletelem.