Forrás: http://divany.hu/alapkonyha/2012/04/19/magyar_starting_kit/

Pörkölt

Mindenkinek megvan a saját pörkölt receptje és arra megesküszik. Én leírom először a mienket, aztán egy másikat, mivel itt az Alapkonyhás csapatban is többféle pörkölt-igazság létezik.

Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg sertéshús (vagy csirkecomb vagy harcsafilé)
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
1 paprika

fűszerpaprika
zsiradék (zsírt javaslok, de finnyásoknak legyen olaj)

A hagymát és fokhagymát apróra kell vágni, majd a zsiradékon meg kell dinsztelni. Le kell húzni a tűzről és bele kell szórni egy teáskanál fűszerpaprikát. El kell keverni, majd azonnal mehet bele a felkockázott hús (vagy a főzésre előkészített csirkecomb, amelynek bőrét levenni vétek, mert jó ízt ad). A fazék mehet vissza a tűzre, sózás, gyors keverés után a húst fel kell önteni annyi vízzel, ami ellepi, mehet bele a paradicsom és a kicsumázott paprika, le kell fedni és legalább 1 órát főzni kell.

Pörkölt elkészítés, lepirítós verzió:

Sokan a pörköltet kevés folyadékkal főzik. A hús és a paradicsom is enged némi levet, először kevergetve ezt elfőzik, a húst kicsit lepirítják (legyen egy kis színe), ha ez megvan, felönthetik kis borral, és apránként annyi vízzel, hogy ne kapjon oda.

Ezen értelmezés szerint a folyamatban többször is el kell érni, hogy inkább piruljon, ne főjön a hús. A paprikát ki a hús előtt kevéssel, mások a hússal együtt, megint mások a hús első lepirítása után adják hozzá.

Pörköltet bármilyen húsból lehet főzni, az egyik kedvencem a harcsapaprikás, amelynél csak arra kell figyelni, hogy a hal sokkal gyorsabban megfő, mint más hús, és a végén tejfölös habarással szoktam sűríteni. Ha pedig krumplira cseréljük a húst, akkor kész az egyszerű paprikás krumpli.

Pörköltbe mehet bátran kömény, babérlevél, majoranna, kakukkfű, rozmaring, rosszabb ezektől sem lesz.

süti beállítások módosítása